Ervaringsverhaal “blended diet”

26 Aug 2024
Balance your diet, balance your health Balance your diet, balance your health

Esther Bleeker, orthomoleculair therapeut & blended diet coach, begon bijna 4 jaar geleden met “blended diet” – een methode waarbij je zelf gepureerde voeding bereidt dat door de voedingssonde wordt toegediend. Ze vertelde ons het verhaal van haar dochter die niet oraal eten kan eten, doordat haar strottenklepje niet goed sluit. Esther nam ons mee in de hindernissen die zij als gezin hebben genomen in de opstartfase van het blended diet en hoe ze nu andere ouders helpt die ook met blended diet willen gaan starten. Dit doet zij onder de naam Blended Diet Coach.

“Ons verhaal start ongeveer 4 jaar geleden, mijn jongste dochter was toen 1,5 jaar oud. Al op heel jonge leeftijd kreeg onze dochter een sonde. Eerst gaven we haar borstvoeding door de sonde, maar toen ze ouder werd stapten wij geleidelijk over op sondevoeding. Kort nadat wij de overstap naar standaard sondevoeding maakten, merkten we dat ze oncomfortabel werd. Een half jaar lang hebben we van alles geprobeerd, maar niks leek te helpen… Uiteindelijke stuitte ik in mijn zoektocht op het concept “blended diet”. Ik was direct heel enthousiast en kaartte dit aan bij de behandelende diëtist. Zij had hier helaas geen ervaring mee en kon ons op dat moment niet verder helpen. Dit heeft ertoe geleid dat wij zelf aan de slag moesten. Dat was in het begin best wel spannend, maar mijn advies naar andere ouders toe is ook altijd “begin simpel”, dat hebben wij ook gedaan. Onze eerste blend was een simpel fruithapje dat wij via de sonde gaven. We merkten dat onze dochter hier eigenlijk nauwelijks op reageerde en gewoon verder ging met spelen. Dit interpreteerde wij als iets heel positiefs – ze leek immers geen klachten te ondervinden van deze toediening. Van daaruit zijn we de voedingen steeds verder uit gaan breiden en voor we het wisten waren we volledig over op 100% blended diet!”.

Dat klinkt heel positief, wat vindt je dochter ervan?

“Onze dochter weet heel goed wat ze wel en niet lekker vindt. Ze zegt dan altijd “mijn buik vindt dit heel lekker”, ze is dol op fruit en helpt altijd mee met het uitkiezen van haar maaltijd. We eten doorgaans allemaal hetzelfde, alleen op een net iets andere manier. We zien dat ze weer plezier heeft gekregen in eten en heel af en toe probeert ze zelfs via de mond kleine beetjes te proeven. Doordat mijn dochter snel aspireert zijn dit altijd hele kleine beetjes. Het gaat er puur om dat ze kan proeven wat ze eet. En net als mijn oudste dochter kan mijn jongste dochter ook heel goed zelf aangeven wanneer ze vol zit.”

Jullie hebben veel zelf moeten ontdekken, heb je nog tips voor ouders die ook willen starten met blended diet?

“Het heeft ons in het begin heel veel tijd gekost om ervaring op te doen met blended diet. We hebben alles op eigen ervaring en initiatief moeten uitzoeken, omdat onze diëtist ons niet kon helpen. Wat ik ouders altijd meegeef die bij mij op consultatie komen is dat ze er niet vanuit moeten gaan dat ze binnen 1 dag over kunnen; het is een stapsgewijs proces. De meeste ouders die ik zie willen graag een deel van de regie terugkrijgen, hoe ze dat precies willen vormgeven is volledig aan hen. Wat we vooral willen bereiken is dat iedereen weer plezier krijgt in eten. 

Waar ik ook altijd voor waak is het hebben van een back-up plan. Iets om op terug te vallen als je -om wat voor reden dan ook- tijdelijk geen blended diet kunt geven. Bij ons is dat de Compleat® Paediatric. We hebben altijd een noodvoorraad in de kast staan, je weet nooit wat er kan gebeuren en dit is de voeding die mijn dochter wel verdraagt. Ook voor jezelf heb je wel eens geen zin of tijd om te koken, voel je ook vooral niet schuldig als je dat af en toe hebt met het maken van een blended diet!

Wat mij verder persoonlijk ook erg heeft geholpen is het feit dat zowel het kinderdagverblijf als de school van mijn dochter open stonden voor hele concept. Wij hebben dit samen met de medewerkers van het kinderthuiszorgteam en met de scholen besproken, hierna zijn de leidsters en juffen geschoold om ook blended diet te kunnen geven. De belangrijkste tip hierbij is: luister naar het kind! Ze weten zelf heel goed wat wel en niet kan en geven het ook zeker aan als ze vol zitten.”

Wilt u meer weten over Esther en haar ervaringen? Bezoek dan haar website hier.